Utolsó kommentek

Gozo blogja

Hát ez lenne az első blogom.

Naptár

február 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

2019.09.14. 07:30 Gozo67

Revolut, van ingyen pénz?

Ismét akciózik a Revolut. Ha most regisztrál valaki a megadott linken, akkor az első 3500 Forintos feltöltés (amelyet teljes egészében vissza is utalhatja a számlájára ha nem kívánja felhasználni vagy elvásárolhatja szabadon) és az első vásárlás után amelyet a Revolut fizikai vagy virtuális kártyával hajt végre, kap 3000 Ft jutalmat a Revolut számlájára. 

revolut.com/referral/zoltnacj9!G10D21

A linket mobilról kell megnyitni. Ekkor letöltődik a Revolut applikáció a készülékre és megkezdhetjük a regisztrációnkat. A regisztráció során igazolni kell magunkat egy személyi okmány lefotózásával és az applikáción keresztüli elküldésével. Majd 3500 Forintot kell átutalni a számlánkra. Ebből a pénzből semmilyen díj nem kerül levonásra, mint feljebb írtam bármikor visszautalható vagy elkölthető.

És hogy miért jó a Revolut? A mostani akcióban kapsz ingyen egy Mastercard alapú fizikai bankkártyát amely paypass-al is rendelkezik és az egész világon bármely bankkártya elfogadó helyen használhatod. Nekem a szállítás ingyenes volt és 4 nap alatt megkaptam. Ezen felül annyi virtuális kártyát illetve rengeteg pénznemben virtuális bankszámlát hozhatsz létre amennyit szeretnél. Minden tranzakció, legyen az utalás, vásárlás, feltöltés, deviza konverzió, ingyenes (csak a hétvégén indított tranzakciókra számol fel minimális költséget a Revolut). Aki rendszeresen utal külföldre, vagy rendszeresen vásárol külföldön, annak különösen megéri a Revolut használata, mivel a valuta eladási ár helyett a Revolut deviza középárfolyammal számol váltáskor, mely online folyamatosan változik (és nem naponta kétszer állapítják meg az árfolyamot mint például több hazai banknál). Jellemzően amikor egy itthoni nagy banknál 373,4 Forint volt egy angol Font, akkor a Revolut 364,7 Fontiért adta nekem. Mint látható nagyon nem mindegy az árfolyam. Ha sokat vásárolsz külföldi webshopokban elegendő létrehoznod olyan pénznemben egy virtuális Revolut számlát amilyen pénznemben vásárolni szoktál az adott webbshopnál és máris kikerülheted a bankok által használt kettős konverziót vagy a paypal esetleg a webshop kiugróan magas árfolyamon történő pénzváltását. Hazai lakossági Forint bankszámlák ilyenkor először a külföldi valutát valuta vételi árfolyamon átszámítják Euroba, majd az Eurot konvertálják valuta eladási árfolyamon Forintra, így kétszeresen is rosszul járunk a váltásoknál. Nem mellesleg ha a virtuális kártyán/számlán mindig csak annyi pénzt tartassz amennyit el szeretnél költeni a webshopban, kivédheted, hogy utólag többet vonjanak le vagy kétszer vonják le a termék árát.

Ezen felül egy idő után megnyílik a lehetősége, hogy kriptovalutával kereskedj, Ehhez csak a Revolut használata kell és egy igény benyújtása az applikáción keresztül. 

Beállíthatsz a különböző devizákra figyelést. Ez úgy működik, hogy ha egy bizonyos érték alá esik vagy ha egy bizonyos érték fölé növekedik egy pénznem árfolyama akkor a Revolut azonnal értesít erről. 

Lehetőség van megtakarítási "pénztárcába" tenni pénzünket. Ekkor a Revolut odafigyel hogy ne költsd el ezt a pénzt csak a megadott feltételek mellett (egy határidő letelte vagy egy összeghatár elérése esetén).

És még megannyi szolgáltatás vár ránk az applikáció használatával, amely több féle biztonsági védelemmel is el lett látva.

 

Szólj hozzá!

Címkék: jutalom fintech Revolut Revolut akció Revolut 3000 Forint Revolut jutalom


2019.01.11. 08:05 Gozo67

Vidanet csatornakiosztás 2019

Új év, új csatorna kiosztás. Sok embernek bosszankodás...

Aki nem szeretne teljes újrahangolást, csak a hiányzó csatornákat szeretné a saját sorrendezésében beállítani azoknak itt a teljes csatornakiosztás frekvenciákkal együtt.

Köszönet a Vidanet Facebook oldalának, akik voltak szívesek elküldeni nekem!

vidanet_20190109_b.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: frekvencia vidanet kábel TV digitális csatornakiosztás 2019.01.09


2018.05.25. 07:39 Gozo67

Vidanet csatorna kiosztás 2018

Bár én magam nem vagyok a Vidanet kábelTV szolgáltató előfizetője, de apósoméknál ők vannak. Tegnap megkeresett az öreg, hogy eltünt sok csatorna a TV-ről, mi lehet a gond.

1203 ügyfélszolgálatot tárcsázva már a hívás elején hangbemondás közölte, hogy 2018 május 23-án éjszaka hálózatfejlesztési munkákat végeztek és ezért a készülékek újrahangolására van szükség. Nosza elkezdtem keresni a csatorna kiosztást és a hozzátartozó frekvenciákat tartalmazó táblázatot a neten. Nagy meglepetésemre sem a szolgáltató honlapján, sem máshol nem találtam. Ismét hívtam a 1203-at és most már megvártam, míg egy ügyintézővel tudtam beszélni. Ő közölte, hogy az éppen aktuális ÁSZF-ben megtalálom. Természetesen csak az analóg van benne a digitális nincs. Mikor ezt közöltem a hölggyel, azt válaszolta, hogy nem adhatják ki a frekvenciakiosztást, mert az időnként változik és egyébként is a többi szolgáltató sem közli ezt. A Digi közli, válaszoltam, de ez nem hatotta meg.

Szerencsére a Vidanet Facebook profilján hosszas magyarázkodás után sikerült elkérnem tőlük a táblázatot mely a győri kiosztást tartalmazza és amelyet most közkincsé teszek.

vidanet_jo.JPG

https://imgur.com/a/bz7Yvsm

2 komment

Címkék: vidanet csatorna kiosztás frekvencia kiosztás


2018.02.04. 21:58 Gozo67

Ha nem frissül a Gmail mobil adatkapcsolaton csak Wifin

Olyan problémába futottam bele, hogy a Gmail fiókom a mobilomon nem frissült csak ha Wi-Fi kapcsolaton keresztül értem el a világhálót. Bármit tettem nem akart leveleket fogadni vagy küldeni mindaddig míg Wi-Fi-re nem álltam át. Próbálkoztam mindenféle beállítással, frissítéssel és újratelepítéssel is. Megnéztem a Gmail fiókom beállításait PC-n is, de nem találtam olyan beállítást, ami gátolta volna a mobil adatkapcsolaton keresztüli szinkronizációt. 

screenshot_2018-02-04-15-09-26.png

Mint a képen látható mobil kapcsolat engedélyezett, de az adatforgalom nulla az elmúlt 30 napban!

Sőt, mikor a Gmail applikációt letöröltem a telefonról, nem is tudtam újra telepíteni mobil kapcsolaton keresztül.

screenshot_2018-02-04-15-13-19.png

Hosszú keresgélés után rájöttem, hogy mi a hiba. A Google Play-szolgáltatások alkalmazásnál ki volt kapcsolva a Mobil adat használata. Ehhez a Beállítások menüben, az Alkalmazások almenübe kell belépni. Majd itt az Adathasználat menüpontot választani és engedélyezni a mobiladat használatot.

screenshot_2018-02-04-15-34-20.png

Amint bekapcsoltam, azonnal sikerült újra telepíteni a Gmail applikációt és ezzel a szinkronizáció is elindult mobil adatkapcsolaton keresztül.

Szólj hozzá!

Címkék: Gmail szinkronizáció szinkronizáció mobil adatkapcsolaton keresztül


2018.01.04. 20:45 Gozo67

Egészségpénztárak tagdíjai és egyéb kondíciói

Mivel az egészségpénztár amiben eddig tag voltam beolvadt egy másikba, így megpróbáltam az Interneten utánanézni, hogy milyen kondíciókat ajánlanak 2018 januárjában a magyar önkéntes egészségpénztárak. Sajnos sehol sem találtam friss összefoglaló információkat, így én magam gyűjtöttem össze az adatokat az egészségpénztárak alapszabályaiból.

penztarak_2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: egészségpénztár tagdíj kártyadíj önkéntes egészségpénztár


2017.06.03. 22:00 Gozo67

Windows XP Mode és az USB port esete

Mivel még használunk néhány olyan berendezést amelynek konfigurációs programja nem működik csak Windows XP-n vagy Windows 2000-en, így kénytelen voltam a Windows XP Mode-ot feltelepíteni a Windows 7 operációs rendszerrel működő notebookra. Ezek a programok soros porton keresztül csatlakoznak a berendezésekhez, így használnom kell egy soros-USB átalakítót. Driverét megtaláltam, és sikerült is a virtuális XP-re feltelepítenem. 

Ekkor kezdődött a probléma, ha abba az USB aljzatba dugtam az átalakítót, amelyet a Windows 7 esetében is használok, akkor az alábbi hibaüzenet jelent jeg mikor bedugtam az eszközt és engedélyezni próbáltem a virtuális gép ablakának felső részén található USB menüben.

img_20170603_214604.jpg

Tehát az XP felismerte az eszközt, kiírta, hogy ez egy USB Serial controller, ám használni nem lehetett. Hiába indítottam újra a gépet, az nem segített, így maradt a másik javaslat, másik USB port választása. A Lenovo X230-on három USB port található.

thinkpad-x230-laptop-pc-4-side-views-gallery-845x475.jpg

Az egyik aljzatban már biztosan nem működik az eszköz. Megpróbáltam a készülékház ugyanazon oldalán lévő portot, de itt sem jártam sikerrel. Viszont a másik oldalon lévő USB aljzattal sikerrel jártam. És hogy mi a titok nyitja? A három USB portból a baloldalon található két aljzat USB 3.0-ás, míg ahol működik az USB átalakító az USB 2.0-ás. A Microsoft nem implementálta az USB 3.0-át a Windows XP Mode virtuális gépben...

Szólj hozzá!

Címkék: Microsoft USB 3.0 Windows XP Mode Virtuális PC USB-soros átalakító


2016.09.17. 09:08 Gozo67

A Waze és az Andoid 6 esete

Mivel felkínálta a Huawei P8 telefonom az Android frissítését 5.1-ről 6.0-ra így elindítottam rajta. Minden simán le is futott, viszont amikor először akartam használni a Waze-t nem talált GPS jelet, állandóan azt írta ki hogy kapcsoljam be a nagy pontosság hely üzemmódot (GPS, Wifi, mobil hálózatok használata). Hiába állítottam be, csak nem akart működni. Hogy leellenőrizzem nem-e a GPS modul a hibás elindítottam a Google maps alkalmazást, ami meg simán elindult és navigált. Következett a Waze, hátha olyan régebbi verzió van telepítve ami még nem támogatja megfelelően az Android 6.0-át. Ebben nem igazán hittem, mert mindig frissen tartom ezt az alkalmazást a telefonon. És tényleg a legfrissebb verzió volt felrakva. Nem maradt más hátra mint leszedni a Waze-t és újra feltelepíteni. És láss csodát a művelet után azonnal elindult a Waze és megtalálta a GPS jeleket. Kollégáim Huawei P8 Lite telefonján hasonló volt a probléma, nekik is csak az általam javasolt újratelepítés után szünt meg a probléma. A már gyárilag Android 6.0-val érkező Samsung S7-en nem találkoztunk ilyen gonddal.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Waze Android 6 Huawei P8 Huawei P8 Lite


2016.09.12. 15:37 Gozo67

Mit tegyél ha nem tudsz bejelentkezni a Skype-ba a PC-ről

Mivel a fiam külföldre ment tanulni és ugye a legolcsóbb megoldás mindig az ami ingyen van, így a Skype-ot használjuk főként kapcsolattartásra.

Otthonról simán ment is, de a cégnél ahol dolgozom egyszerűen nem akarta a bejelentkezési felületet feldobni a Skype alkalmazás. Tűzfal mögött vagyunk, de nem ez okozta a gondot, mivel a kollégáimnak a saját gépükön ment a bejelentkezés és a telefonálás is.

Mindent megpróbáltam. Kikapcsoltam a gép saját tűzfalát, újra telepítettem az alkalmazást, Wireshark-al néztem a forgalmazást. Egy kanyi bit sem ment ki a Skype felé a gépről.

Gondoltam nem hagyom magam és kicsit utánanéztem a problémának. A gondot az Internet Explorer okozta! Valami miatt a Skype a háttérben elindítja az IE-t (még akkor is ha nem ez a default webbroser a gépen) és azon keresztül is kommunikál a Skype szervereivel. A megoldás pedig az, hogy az IE-ben az eszközök/Internet beállítások/Speciális fül útvonalon megnyíló ablakban az Alaphelyzet gombbal alaphelyzetbe kell állítani az IE-t, majd a böngészőt újra indítani. Ezután ha a működéshez szükséges proxy beállítása, akkor azt újra be kell konfigurálni, mert az alaphelyzetbe állítás azt is törli.

Ha mindezzel meg vagy, akkor indíts el a Skype-ot és láss csodát, megjelenik a bejelentkezési felület.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Skype Internet Explorer


2016.07.10. 20:56 Gozo67

Londoni körutazás autóbusszal

A felszállási helyre pontosan érkezett az autóbusz, amely egy pár éves MAN gyártmány volt. Az első számunkra kellemes meglepetés az volt, hogy a 48 személyes buszon 21-en voltunk. Így az előre lefoglalt helyek mellett szét lehetett ülni. Ez remek volt, mert az 1600 kilométeres úton kényelmesebben el lehet férni a dupla ülésen, ha egyedül vagy. Az autóbuszon van WC, de ezt tényleg csak végszükségre szabad használni, mivel a jármű egész utazás alatt cipeli a fáradt anyagot magával. Amúgy háromóránként legalább 20 perces szünetek vannak beiktatva az utazásba a gépjármű vezetők váltása és a busz pihentetése miatt. Ekkor el lehet végezni a kisebb-nagyobb dolgokat. Az összes pihenőben fizetős a WC, de kupon formájában vagy az egész összeg, vagy egy része visszajár. Jellemzően Ausztriában és Németországban 70 €-Cent a díj, amelyből 50 levásárolható a shopokban. Belgiumban 50 €-Cent, mely teljes egészében levásárolható. A benzinkutak, pihenőhelyek shopjaiban egész úton az árak elég borsosak. Egy fél literes ásványvíz 2 €, egy egyszerűbb szendvics, péksütemény 4-5 €, egy tartalmasabb szendvics, virsli vagy kolbász 8 €-nál kezdődik. Egy doboz sör (bár ezt nem ajánlom, szerintem csak nehezíti az utazást) 4 €. Viszont a buszon lehet a sofőröktől szénsavas vagy mentes ásványvizet venni 200 jó magyar Forintért vagy 0,33-as dobozos sört, félliteres kólát, félliteres bort 400 Forintért, ami az előbb felsorolt árak függvényében rendkívül baráti ár. Van még lehetőség kávé, forró leves és más egyéb vásárlására is az italautomatából. Van a buszon DVD lejátszó is, amit az idegenvezető a vezetéshez illetve visszaúton egy-két angol témájú film megtekintésére használtuk.

Apropó, idegenvezető... Mi kifogtunk egy rendkívül felkészült már-már katonás, de rendkívül segítőkész és udvarias úriembert. Mindenben segít, bármivel fordulsz hozzá. Próbálja a csoportot összetartani és az időpontokat betartatni, ami rendkívül fontos, mert a sok látnivalóra csak így juthat elegendő idő. Lényeges a csoport összetétele, viselkedése is ilyen szempontból, mert az alkalmazkodásra képtelen, állandóan lemaradó, késő utas az egész csoport utazását , szórakozását megkeserítheti. Nekünk jó kis csoportunk volt, mert nem voltak késések vagy egyéb más bosszantó dolgok. Az idegenvezetőnknek annyira szerteágazó a műveltsége, hogy nem csak a történelmi de az irodalmi, a művészeti vagy a zenei dolgokban is járta volt így azokról is sokat mesélt. Érdemes figyelni rá, és nem csak azért mert sok olyan dolgot mond el ami máshol nem hangzik el, hanem azért is mert visszaúton (kicsit a monotonitást megszakítva) még egy kis totót is rendezett apró nyereményekért a csoportnak.

Az utazás hosszú, még a németországi tranzitszállás beiktatásával is, de ha valaki megfelelően készül erre mind lelkileg, mind segédeszközökkel, akkor nem okoz problémát. Javaslom hogy vigyél magaddal rejtvényújságot ha szereted, vagy könyvet, ebook olvasót, mp3 lejátszót, tabletet. Persze ne az összeset, mert mindet úgysem fogod használni és a bőröndbe való berakodás, meg a súlykorlát is arra ösztönöz az utazás előtt, hogy praktikusan rakodjál be. Az autóbuszok tengelyterhelését is vizsgálhatják az út során, így teltház esetén egy utas egy 20 kilós bőröndöt vihet magával a csomagtérben és egy 5 kilós kézipoggyászt az utastérben. A berakodás során csak a szükséges dolgokat rakd be először, mint a pipere cuccok, a legszükségesebb ruhák stb. A ruhatárnál vedd figyelembe, hogy Angliában nagyon változatos az időjárás, egy napon belül akár több évszak jellemzőit is átélheted. Több zoknit vigyél mint ahány napra mész (ha csak nem akarsz mosni...), hogy legyen mindig száraz. Rendkívül fontos a megfelelő esőkabát beszerzése, mert az angliai eső tényleg áztató, sűrű permetszerű csapadék. Legjobb a márkás, pl. Columbia kabát, de nem kell a borsos árú út mellett még erre is többet költeni a kelleténél, mert a Dechatlonban kapható 2500 Ft-os belebújós vagy 5000 Ft-os végig zippzáras Quechua esőkabátok is jó minőségűek. Esernyő is legyen nálad, de ennek használata nem olyan praktikus. Ha még marad hely (és marad súly) akkor jöhetnek az egyéb dolgok. A telefonodat állítsd át repülő üzemmódba, így a sűrű cellaváltásokkal sem merül és úgy sem telefonálgatni indultál. Jó szolgálatot tesz a nyakpárna, ha szeretnél a buszon aludni. Van aki tud és szeret buszon aludni és van aki képtelen erre. Az utóbbiak se essenek kétségbe, mert első nap este egy németországi tranzitszálláson van lehetőség az éjszakai pihenésre ágyban, párnák között. Ettől a hoteltől ne várjatok sokat, mert bár három csillagosnak nevezik, elég kopott, de tiszta. Egy éjszakára megfelelő. Mi befizettünk a félpanzióra is. Alapból csak reggeli jár az egész utazás alatt, de külön felár kifizetésével vacsorát is kaphatunk. A tranzitszálláson a vacsora kényes utasoknak nem lett volna megfelelő, de legalább éhen nem haltunk. Egyébként érdemes az odaútra szendvicseket készíteni és felvinni a buszra a már részletezett benzinkúti árak miatt. A félpanziót is javaslom, mert hiába van büfé reggeli, ahol ki-ki annyit ehet amennyit bír, de mivel az ebéd a városnézések alatt általában kimarad (pontosabban csak arra jut idő, hogy valahol egy szendvicset, pizzaszeletet, hotdogot bekapj, vagy még arra sem) a nap végi biztos étkezés jól jön.

Kompátkelés Calaisból. Kicsit késtünk a nagy forgalom miatt, így az a komp amelyre foglalása volt a busznak épp elment. Sajnos valamilyen fennakadás miatt vagy egy órát kellett még a hajóra hajtás előtt várakoznunk. Az útlevél kezelés nem működött, így feltorlódtak a turistabuszok. A vizsgálat úgy történik, hogy az összes utasnak le kell szállnia és be kell menni a határőrség épületekbe, ahol először a francia, majd a brit épületbe kell az útlevéllel jelentkezni. A brit vizsgálat vicces, mivel mielőtt a pulthoz járulhatnál a teremben kialakított kordonok közötti labirintuson kell végig menni. Gondolom, hogy mknden irényból megfelelő fdlvétel készüljön rólad... A vizsgálat után megkapja a busz, hogh melyik kompra kerül majd fel és az indulás időpontját. Ekkor ismét be kell állnk egy sorba, de ld lehet szállni róla, sétálgatni, nézelődni, WC-re menni. A lényeg, hogy mikor megkezdődik a komp feltöltése már a buszon kell ülnie mindenkinek. A busz az utasokkal együtt hajt fel a kompra, ahol indulás előtt lr kell szállni és a felsőbb emeleteken lehet eltölteni a mintegy 90 perces tengeri utazást. A komp fedélzetén vannak üzletek, éttermek, kávézók. Az árak viszong rendöívül magasak. Érdemes a kikötés előtt mintegy tíz perccel a hátsó nyitott fedélzetre kisétálni, mivel a hajó tattal farol majd be a Doveri kikötőbe, így onnan jó idő esetén kíválóan lehet majd látni a híres doveri fehér sziklákat, a kikötőt és sziklák tetején lévő várat. Szép látvány!

Kikötés után a közelben lévő angol történelmi kisvárost Canterburyt kerestük fel. Mivel már későn értünk ide, csak egy sétára volt lehetőség, a híres katedrális már zárva volt. Megnéztük a kis takácsok házát is.

Már majdnem nyolc óra volt helyi idő szerint mikor szálláshelyünkre értünk. A négy csillagos Best Western hotel Ilfordban, Nagy London területén található. Nagy London a londoni autópálya körgyűrűn belüli területet jelenti, ami nem kicsi, mivel az autópálya hossza 200 kilométer. Tehát ez a kisváros mintegy 30 kilométerre található a Citytől, London belvárosától. A négy csillag kicsit megtévesztő mivel a szobák nagyon kicsik, nincs lift (igaz csak egy emelet van), viszont tiszták és rendezettek. Hűtő nincs a szobában, de TV van. Szóval felénk inkább ez két csillag...

A vacsorát egy másik Best Westernben kaptuk, ami mintegy két perces sétára volt a szállásunktól. Az első napi vacsora sárgaborsó krémleves piritóssal és hasábburgonya, valami lasagne szerű étellel amit egy csészében szolgáltak fel. Később kiderült, hogy ez a Scottish Pie nevű skót nemzeti étel volt. Desszertként krémtorta szelet eperzselével került az asztalra. Reggel általában korán kell kelni (fél hét, hét óra körül), hogy reggeli után időben útnak indulhasson a csoport az aznapi látnivalók felé. A reggelit már a szállásunkon kaptuk, ami bőséges angol jellegű büfé reggeli volt fött tojással, lágy tojással, szaszidzsal (angol jellegzeres kolbászka), sült gép sonkával, müzlivel, croisantal. Tea, kávé, gyümölcslé. Jól lehet lakni, mert finom és töltik folyamatosan a kifogyó ételeket.

A második napi program csak címszavakban: Szent Pál katedrális (itt érdemes a kupola külső részére felmászni a majd 400 lépcsőn, mert a kilátás fantasztikus a City-re), Westminster katedrális, hajóút a Temzén (erre se sajnáld a pénzt, mert a folyoról nagyon szépek az épületek és olyan rálátás van onnan ami sehonnan máshonnan), Parlament, Big Ben. Traffalgar tér, Piccadily Circle, majd egy rövid egy órás látogatás a National Galery képtárában.

Második napi vacsora lencsekrém leves a megszokott pirítóssal. Hasábburgonya mirelit rántott pulyka sajttal töltve, desszertként csoki torta volt.

Harmadik nap nem részletezve: Cutty Shark hajó, Tower (itt állj be a sorba a korona ékszerek megtekintéséhez, mert rendkívüli), Buckingham palota, Hyde park, Hampton Court.

Harmadik napi vacsora a szokásos poralapú krémleves most paradicsom ízben, Burgonyapüré valamilyen paradicsomos darálthús szósszal összekeverve (ez egy másik ízesítésű Scottish Pie volt). A desszert fahéjas torta cukormázzal.

Negyedik napi programunk: Windsor, Brititsh Museum (nagyon rövid időt töltessz itt, így előre döntsd el mit szeretnél megnézni), és mi a Madame Tussaud panoptikum helyett a közelben lévő Sherlock Holmes Museum épületét látogattuk meg.

Vacsora sárgaborsó leves, Fisch & chips (a hal mirelit és szinte ehetetlen, így amikor kérdezik inkább válaszd a mirelit pulykát), desszert erdei gyümölcsös tortaszelet.

Ötödik nap címszavakban: Stonehenge, Oxford, London by night busszal (rövid sétával Chinatownban).

A vacsora Oxfordban egy jó színvonalú étteremben volt az utolsó londoni napon. Natúr pulyka darált hússal töltve, parázsburgonyával. A desszert brownie volt.

Utolsó angliai nap délelőttjén már hazafelé indulva a Kent megyei Leeds várkastélyát tekintettük meg amelynek parkja is nagyon szép, majd a Csalagúton keresztül tértünk vissza a kontinensre. A buszunkat vonatra rakták és mintegy 25 perc alatt már Franciaországban voltunk. Innen a Köln melletti tranzit szállásig buszoztunk egy belgiumi megállással, ahol lehetőség volt vacsorázni, mivel a tranzitszállásra csak későn értünk oda. Ez a vacsora már nem volt benn a befizetett félpanzióban, így saját zsebre ment. az árak hasonlóak az eddigiekhez, 15-20 € egy egyszerűbb vacsora (egy tál étel vagy pizza). A Köln és Bonn között található hotel volt az egész út legszínvonalasabb szállodája, nagy méretű, modern és tiszta szobákkal. A büfé reggeli minden igényt kielégített.

Korán indultunk hazafelé Németországból, hiszen még 1040 km volt hátra Győrig. A hosszú úton lehetett filmet nézni, volt a már említett vetélkedő és kitölthettük a véleménykérő lapot is. Háromóránként a szokásos rövid pihenő, majd Ausztriában egy estebéd (szintén saját zsebre) és már a határon is voltunk.

Összefoglalva, nem vészes a hosszú buszozás ha lelkileg és segédeszközökkel felkészülsz. Anglia és London pedig csodálatos élményekkel tesz majd gazdagabbá. Mikor leszálltunk a buszról azt beszéltük, ha most azt mondanák szálljunk vissza és indulunk újra Londonba, habozás nélkül mentünk volna.

Szólj hozzá!

Címkék: London Anglia Oxford Windsor Stonehenge buszos társasutazás Best Western Ilford


2016.04.15. 09:01 Gozo67

Ha nem indulna el a Windows 10 letöltése

Olyan hibába futottam bele a minap, hogy minden szükséges frissítés meg volt egy PC-n, megjelent a Windows 10 beszerzése ikon a tálcán és mégis hiába indítottam el a frissítést az csak homokórázott.

Utána olvastam és első megoldásnak azt ajánlották, hogy töröljem ki a C:\Windows\SoftwareDistribution\Download könyvtár teljes tartalmát, indítsam el a Windows 10 upgrade-et, majd nyissak a parancssort rendszergazda jogosultsággal ahol futtassam a wuauclt.exe /updatenow parancsot. Ha minden rendben van akkor 10-ből 9 esetben szépen elindul a Windows 10 letöltése.

Nos az én esetem a 10. volt és nem indult el a letöltés, maradt a homokóra. Hosszas kutatás után találtam meg erre is a megoldást. Nyisd meg rendszergazda joggal a regedit-et és itt keresd meg a [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade] könyvtárban az AllowOSUpgrade dword (duplaszó) bejegyzést. ha ennek az értéke nem 0, akkor állítsd át 1-re. Ha nem találsz ilyen duplaszót akkor hozd létre és adj neki 1 értéket.

A Regedit bezárása után a Start gombra kattintva a Start menübe/Minden programban nyisd meg Windows update-et és láss csodát megjelenik a Frissítés Windows 10-re. A megfelelő gombra kattintva el is indul a letöltés.

Szólj hozzá!

Címkék: frissítés upgrade Windows 10 AllowOSUpgrade


2016.01.03. 11:28 Gozo67

Ha nem tudnál belépni a BIOS-ba Windows 10 alatt...

A napokban rászántam magam és a régi jó Windows 7 helyett felraktam az új Windows 10-et. Nekem kimondottan tetszik és gyorsabbnak is tűnik a gép, de ez lehet abból fakad, hogy a frissítés után legyalultam a rendszerpartíciót és egy teljes szűz telepítést vittem véghez.

Viszont nem erről akarok írni, hanem arról, hogy meglepve tapasztaltam, hogy a gép indulásakor hiába nyomogattam a Delete gombot, csak nem akart belépni az UEFI-be (ez a BIOS újabb, grafikus kezelő)felülete). Pedig a BIOS elérése sokszor létfontosságú (pl. egy újratelepítésnél).

Kicsit után néztem és egyetlen működő megoldást találtam ami működött az én Gigabyte Z87-HD3 alaplapomnál. Gondolom fog működni a többi alaplap típusnál is...

1. Tartsd lenyomva a Shift billentyűt, miközben a Főkapcsolónál  Újraindítás opciót kiválasztod. A gép megkezdi az újraindítást, de valami más fog történni. Először a Kis türelmet felirat fog megjelenni, majd belép egy teljesen új menübe.

2. Itt válaszd a Hibaelhárítást, majd a megnyíló új képernyőn a Speciális lehetőségeket. A felbukkanó képernyőn kattints Az UEFI vezérlőprogram beállításai lehetőségre, majd a felbukkanó ablakban az Újraindításra.

3. A gép újra indul és mindenféle billentyű kombináció lenyomása nélkül belép az UEFI-be.

Sajnos ha legközelebb is be szeretnél lépni a BIOS-ba akkor ismét el kell játszanod a fentieket...

 

2 komment

Címkék: BIOS UEFI Windows 10 Gigabyte Z87-HD3


2015.05.23. 10:37 Gozo67

Szomorú napra ébredtünk...

Sajnos ez a nap is eljött… :-(

A mai napon utolsó hazai NB1-es mérkőzésén lép pályára szeretett csapatunk egy jó időre.

32 éve és 23 napja ugyan ilyen esős napra ébredt Győr városa mint a mai. Mivel még bőven az átkosban jártunk, délelőtt a kötelező május elsejei felvonuláson volt jelenése a város többségének. Piros és piros-fehér-zöld zászlókat osztogattak a menet indulásakor, majd ezeket a felvonulás végén (talán még sokaknak mond valamit a név) a gőzfürdőnél próbálták begyűjteni. A piros zászlók leltári darabszámával nem is volt gond másnapra, viszont a nemzeti színű lobogók jó része nem került vissza a raktárba. Hogy mi történt ezekkel a zászlókkal? Bármilyen becstelen dolog volt is, az új tulajdonosok szépen, gondosan megfosztották a piros részétől és zöld-fehér zászlót készítettek belőlük a délutáni nagy eseményre.

Mi volt ez az esemény? 1982 május 1 délutánján avattak bajnokot a Nemzeti Bajnokság első osztályában egy fordulóval a bajnokság befejezése előtt. És az új bajnok nem volt más, mint a Rába ETO! 1963 után másodszor sikerült elhódítania a bajnoki címet Győr város futball klubjának.

eto.jpg

A szakadó eső ellenére 20 ezer néző jelent meg a stadion lelátóin, hogy méltón megünnepelje Győr hőseit a mágus (Verebes József mesteredző) féle aranycsapatot.

eto_pmsc.jpg

Ma ugyan ilyen rossz időre ébredt a város és ráadásul ma nem bajnokot avatunk a Pécs ellen, hanem egy bajnokcsapatot (a 2012-13 évi első helyezettet) temetünk el.

2015-05-23_10h14_29.jpg

Az 1904-ben alapított klubunk 1937-ben játszott először a legmagasabb osztályban és az 1960-61-es szezon óta folyamatosan tagja az NB1-nek. Négyszeres bajnokok és négyszeres kupagyőztesek vagyunk. Emellett a BEK-ben (a mai BL elődje) a legtovább állva maradt magyar futball klub az ETO, amely 1964-ben a BEK legjobb négy csapat közé került, az elődöntőben a Benfica (Fehér Miki utolsó csapata) búcsúztatta.

Vajon sikerül-e talpra állnia szeretett klubunknak? Láthatunk-e még első osztályú labdarúgó mérkőzést az ETO részvételével?

Egy biztos! Akárhová is száműzik a 111 éves ETO-t, a mi szívünk mindig ezért a klubért fog dobogni és a vérünk zöld-fehér marad!

Hajrá ETO!

Szólj hozzá!

Címkék: győr futball labdarúgás NB1 ETO Rába ETO PMSC 1981-82 Győri ETO FC


2015.01.04. 11:01 Gozo67

MTP USB eszköz driver telepítési hiba (MTP USB Device failed)

Samsung Galaxy típusú telefonoknál már többször belefutottam, hogy egyszerűen nem lehet külső meghajtóként csatlakoztatni a számítógéphez. Egyik pillanatban még minden további nélkül látja a gép, aztán a következő alkalommal már drivert próbál telepíteni hozzá, ami nem sikerül. Így viszont nem tudom külső meghajtóként a számítógéphez csatlakoztatni az Androidos készüléket.

1445047_1_51759-124105-9ed45feae97afe45957cc1e9380ec651.jpg

A megoldás erre a problémára:

1. Húzd ki az USB kábelt a telefonból.

2. Kapcsold a mobiltelefont, majd indítsd el, de úgy hogy Recovery Mode-ban lépj be. Például a Samsung Galaxy Express készüléknél (de igaz ez például az S3-ra, S4-re, S5-re és az Alpha-ra is) a Volume Up (hangerő fel), a Power (bekapcsoló) és a Home gomb (tényleg erre a szóra még nincs magyar megfelelő?) egyidejű, együttes nyomvatartásával tudunk belépni ebbe a módba.

install-zip-from-sd-card.png

3. A megjelenő Linux-szerű képernyőn válasszuk a Wipe Cache Partition sort. A sorok között a Volume Up és Down (hangerő fel és le) gombokkal lehet ugrálni. Miután a megadott sorra ugrunk a Power (bekapcsoló) gombbal tudjuk elindítani a műveletet. Ekkor a cache partíció tartalma fog törlődni, semmi ártalmas dolog nem történik, csak az ideiglenesen az android által tárolt állományok törlődnek.

4. Indítsd újra (normál módban) a telefont. Ehhez lépj a Reboot system now sorra és nyomd meg a Power gombot.

5. Csatlakoztasd az USB kábellel a telefont és sikeresen települni fog az MTP eszköz drivere. Ezután már ismét látni fogod külső meghajtóként a telefonod belső memóriáját és az SD kártyáját.

15 komment

Címkék: android Galaxy Samsung Express Wipe Cache Partition mtp usb device failed MTP USB eszköz driver telepítési hiba MTP


2013.03.10. 20:04 Gozo67

Virtuális kirándulás a térdkalácsomba

Egy kis történet a sorstársak számára, hogy tudják mi vár rájuk:

Még régebben megsérült a térdem kézilabdázás közben. Akkor pár hét pihenő után panaszmentessé váltam, így nem foglalkoztam vele, tudtam folytatni a sportolói pályafutásomat.

Aztán az idő múlásával terhelésre egyre többször jött elő a fájdalom. Ez egészen addig fokozódott, míg rászántam magam és elmentem orvoshoz vele. Már a röntgen is csúnya dolgokat mutatott, de a biztonság kedvéért még egy MRI vizsgálatra is beutalt a doki. Sajnos ez is csak megerősítette az első diagnózist: az a régebbi sérülés valószínűleg egy részleges keresztszalag szakadás volt és ennek szövödményeként egy 1 cm-es porckinövés keletkezett a térdemben és ez okozza terhelésre a fájdalmat. Gyulladást is okozott. Kaptam porcképző és gyulladáscsökkentő gyógyszert valamint ultrahangos és lidocain-os kezelést, de a doki mondta, hogy ezt bizony műteni kell. Elsőre nem tudtam rávenni magam, gondoltam talán,ha pihentetem akkor jobb lesz. Jobb is lett mindaddig, amíg nem terheltem a térdem. Akkor azonnal visszatért a fájdalom.

Mivel még szeretnék aktív életet élni, sportolni, így aztán eldöntöttem, hogy kés alá fekszem.

December elején kértem időpontot a műtétre, Tatán a Kastélypark klinikán szerettem volna a műtétet megcsináltatni lehetőleg februárban. Kaptam is február végére időpontot. Azért Tatán, mert az anyósom révén sok negatív tapasztalatom volt az állami kórházakról és a higiéniás körülményekről. A műtétet az OEP téríti ugyanúgy a magánklinikán is, csak az ellátásért kell fizetni 20000 Ft-ot naponként. Mivel a doki szerint egy, de maximum két nap bennfekvéssel számolhattam, így nem jelentett akkora terhet, hogy bevállaljam a tatati műtétet.

Csütörtök reggel fél 8-kor kellett volna jelentkeznem Tatán, de előtte egy héttel az itthoni kórházban elvégezték az előzetes vizsgálatokat: EKG-t, vérképet, vérnyomást és altatóorvosi vizsgálatot. Szerdán jött egy SMS a klinikáról, hogy ne fél 8-ra, hanem 10-re menjek, mert a főorvos úr csak 12-kor kezd műteni.

Ott is voltunk 10 órára, be is "csekkoltam" a recepciónál, de sajnos a szervezettség az hasonlit az állami intézményekére. Csináltak egy röntgent a térdemről, majd majdnem 4 órát várakoztam lenn a recepciónál, mire felkísértek a kórterembe. Mivel már előző este 8 óra óta nem ehettem és éjfél óta nem ihattam, kezdtem aggódni. Főleg a kezdődő diabétészem miatt (ami szerencsére méhg enyhe és nem szedek rá gyógyszert), de megnyugtattak, hogy túl fogom élni. Azt viszont nem tudták megmondani mikor kerülök sorra...

Kaptam egy nyugtató tablettát, amitől a szobatársam már javában szundikált. Kérdeztem, hogy mikor vegyem be, hogy legyen hatása a műtét során, de ezt nem tudták megmondani. Javasolták, hogy vegyem be most. Be is vettem, el is szundítottam, de mikor hozták vissza a kollégát a műtétről, már ébren voltam és nem is volt hatása.

Végre én is sorra kerültem, eltoltak a műtőbe. Leborotválták a lábam, bekötötték az infúziót és mivel a helyi érzéstelenítést kértem, kaptam szurit a gerincembe. Sokak szerint ez fájdalmas, de ez egyáltalán nem igaz. Csak kellemetlen érzés, ahogy a befecskendezett anyag kicsit feszíti belül a helyet ahová beadják. Felraktak a műtő asztalra, majd az altatóorvos érdeklődött hogy érzem-e még deréktól lefelé a testemet. Akkor még csak zsibbadt, de félperc múlva, mikor felmelte a lábam, már azt gondoltam, hogy kinek a lábát emelgeti a doki ott a paravánon túl. ami eltakarja a műtéti területet a beteg elöl. Hatott az anyag.

Megkezdődött a műtét, semmit nem éreztem, csak a monitoron láttam, hogy mi történik a térdemben. Különleges látvány, nem is fogja fel igazából az ember, hogy az ott ő maga belülről. Akárcsak valamelyik tudományos csatornát nézné. Fura volt látni, amikor megjelent egy véső a képernyőn és elkezdte a doki lefaragni a porckinövést. A csipőmön éreztem a rezgést, meg hallottam a kalapács hangját, de semmit nem éreztem. Mikor levált egy-egy darab, megjelent a monitoron egy fogó és szépen kihuzták a térdemből a porcdarabkát. ez is érdekes érzés volt, mintha egy dugót huznának ki a térdemből. A vésés után egy lézeres eszközzel a doki szépen kipucolta térdem, majd bevarrták a két lyuk közül az egyiket a térdemen. Az egyiken vezették be a kamerát és a folyadékot amivel feltöltötték az akadálytalan mozgás érdekében a térdemet, míg a másikon a műtét során használt eszközöket: a fogót, a vésőt és a lézeres égetőt. A másik résen egy csövet vezettek ki, hogy azon keresztül tisztuljon a seb.

60 perc alatt történt mindez. Este már szerencsére kaptam vacsorát is. Az ivásra azt mondták, hogy csak csínján vele, amíg nem érzem az altestemet. Ezt próbáltam is betartani, mert nem kívántam megkatétereztetni magam. A másik lényeges dolog, hogy 6 óra hosszat a műtét után nem szabad önerőből felülni, vagy felemelni a fejet, mert éktelen fejfájást okozhat a gerincérzéstelítést kapott páciensnél. Így egy kicsit nehézkes volt az evés, de az elektromos ággyal a nővérke annyira megemelte a fejem, hogy tudtam enni, csak azt nem láttam, hogy mit veszek el éppen a tányérról. Késő este még bejött a doki és elmondta a műtét konkluzióit, valamint elmondta mi lesz az elkövetkező napok menetrendje, majd kaptam a hasamba egy vérhigító injekciót. Éjfél előtt még meglátogatott minket a nővérke, hogy kérünk-e fájdalom csillapítót, mert nagyon fog fájni. Sorstársam (neki szalagműtétje volt) inkább a hatásosabb, erősebb injekciót választotta, míg én nem tudtam mit csináljak, mert még hatott az érzéstelenítés. Úgy döntöttem, hogy adják oda az enyhébb fájdalom csillapító tablettát (aminek rövidebb a hatása) és majd beveszem, ha annyira fáj. Jó döntés volt, mert nem volt rá szükség. Volt az éjszaka egy kis fájdalom, de simán elviselhető. Az érzéstelenítés hatása szépen lassan a lábfejektől visszafelé a derék felé kezdett elmenni. Kb 5-6 órával a műtét után kezdődött meg a folyamat és reggelre, mintegy 11 órával a műtét után múlt el teljesen a hatása. Akkor már megpróbálkoztam a kacsával is és sikerült is produkálnom bele, így megúsztam a katétert és ráadásul elkezdhettem rendesen inni.

Reggeli után kivették a csövet a térdemből. Ez sem volt vészes, egy kicsit kellemetlen de nem fáj. Bekötötték a térdem, majd kicsit később bejött a gyógytornász aki nem vacakolt, pár gyakorlat után lábra állított és saját lábamon járhattam-kelhettem igaz a biztonság kedvéért azért egy mankót kaptam. Végre már nem a kacsára voltam kárhoztatva...

Aztán szóltak, hogy hazamehetek. Kaptam pár receptet, megkaptam a zárójelentést, kifizettem a számlát és már robogtunk is haza felé.

Szólj hozzá!

Címkék: térd műtét porc műtét Tatai Kastélypark klinika


2013.01.10. 18:02 Gozo67

Szombaton rajtol a férfi kézilabda világbajnokság

A magyar válogatott számára szombaton rajtol a 2013-as férfi kézilabda világbajnokság Spanyolországban.

logoHandball2013.png

A mieink csoportbeosztása:

Spanyolország

Horvátország

MAGYARORSZÁG

Egyiptom

Algéria

Ausztrália

A számunkra fontos mérkőzések időpontjai:

2013.01.12. 19:00 Sport1 Magyarország-Egyiptom

2013.01.14. 21:15 Sport1 Magyarország-Ausztrália

2013.01.15. 21:15 Sport1 Horvátország-Magyarország

2013.01.17. 19:00 Sport1 Magyarország-Spanyolország

2013.01.19. 21:15 Sport1 Magyarország-Algéria

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

 

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged)
Jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Milorad Krivokapics (Cimos Koper, szlovén), Mocsai Tamás (Hannover-Burgdorf, német), Nagy László (MKB Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje, szlovén)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

Tartalék: Liszkai Szilveszter (Stiinta Bacau, román)

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország kézilabda férfi kézilabda világbajnokság 2013 magyra férfi kézilabda válogatott


2013.01.10. 17:44 Gozo67

Renault Megane II műszerfal "csendesítés"

Év elején kaptam használatra egy Renault Megane II GT Expression 1,5 dci autót a munkahelyemtől. Használt autó és már van benne pár ezer kilométer. Ami nagyon meglepett, hogy mennyire zörög a műszerfala a hideg időben egyenetlen útfelületen haladva az autóval. Mivel a saját autóm is Renault Megane II és az teljesen csendben van, nagyon zavartak a disszonáns hangok. Kicsit utána néztem az Interneten a dolognak és találtam is egy fórumot, ahol leírtak egy módszert, amivel orvosolható a gond:

http://www.meganesport.net/community/showthread.php?38698-Dash-Rattle-Fixed!!!-Yay.&s=53b9bab0ee014f3556b307dcee5cbf5f

Nos kipróbáltam a javasolt dolgot és úgy néz ki, hogy működik. (kopp, kopp, kopp...)

A dolog lényege, hogy egy speciális teflon tartalmú spray-vel alaposan be kell fújni a műszerfal és a szélvédő közötti rést, ahol egy szivacscsík fut végig. Illetve ajánlatos a kilométeróra árnyékolóját és az rádiókijelző árnyékolóját is kipattintani és ott is befújni az éleknél a műanyagot. A spray amit használtam:Motip PFTE spray. Autóalkatrész kereskedésekben kapható.

Szólj hozzá!

Címkék: renault műszerfal zörgés megane II motip teflon spray PFTE


2012.01.31. 21:35 Gozo67

Sportszerűség?

A szerbiai férfi kézilabda EB csoportmérkőzései során a D csoportban játszották a Szlovénia-Izland találkozót. A mérkőzés előtt Szlovénia 0 pontos volt, míg Norvégia és Izland 2-2- pontos. Szlovén győzelem esetén a 3 csapat egymás elleni mérkőzései alapján készítettek volna külön táblázatot.

A 3 csapat egymás elleni eredményei az utolsó szlovénok izlandiak elleni meccse nélkül:

Norvégia-Szlovénia 28-27

Izland-Norvégia 34-32

Szlovéniának mindenképp nyernie kellett a továbbjutáshoz, de ha pontot akart tovább vinni a középdöntőbe, akkor Izlandot kellett továbbjuttatnia maga mellett és Norvégiát kiejteni. Ehhez legfeljebb 2 gólos győzelmet szabadott aratnia. Az 58. percben már 4 góllal 34-30-ra vezettek déli szomszédaink. És akkor itt van a mérkőzés utolsó 100 másodperce, hogyan sikerült mégis csak 2 góllal nyernie a szlovénoknak:

Joggal kérhették számon a sportszerűséget a norvégok!

2 komment

Címkék: norvégia kézilabda sportszerűség handball norge serbia férfi kézilabda európa bajnokság slovenia iceland szlovénia izland


2012.01.29. 18:51 Gozo67

Dánia az EB győztes

Dánia-Szerbia 21-19 (9-7)

Nagy taktikai csatában sikerült a dánoknak legyőzni a hazai pályán szereplő szerb válogatottat. Mindkét oldalon főleg a kapusok parádéztak. A mérkőzésen végig a skandinávok vezettek köszönhetően remekül felépített játékuknak, amely teljesen szétzilálta a szerb támadójátékot.

A 3. helyen a spanyolokat 31-27 arányban legyőző horvátok végeztek.

Ezzel véglegessé vált a londoni olimpiára kijutást biztosító selejtezők csoportbeosztása, csapatunk Svédországban próbálja meg kiharcolni a részvételt:


Spanyolország (házigazda)
Lengyelország
Szerbia
Algéria

Svédország (házigazda)
MAGYARORSZÁG
Macedónia
Brazilia

Horvátország (házigazda)
Izland
Japán
Chile

2 komment


2012.01.29. 15:38 Gozo67

Ismét Norvégia a VB selejtezőn a vetélytárs

Ma Belgrádban kisorsolták a 2013 évi Spanyolországban megrendezendő férfi kézilabda világbajnokságra a magyar csapat selejtezős ellenfelét. 2012 júniusában egy oda-visszavágós párharc során Norvégiával küzdünk meg a VB részvételért.

Rossz emlékeink vannak a norvégokról a VB selejtezők kapcsán, mivel már kétszer is elütöttek minket a részvételtől. 2001-es VB selejtezőn itthon 20-19-re vertük őket, míg idegenben 24-22-re kaptunk ki és lemaradtunk a 2001-es franciaországi VB-ről. 2005-ben szintén a norvégokkal kerültünk párba és ekkor kint 27-24-re kaptunk ki, míg itthon 30-29-re sikerült csak nyernünk. Ennek eredményeként a 2005-ös tunéziai VB-t is kihagytuk. Szerintem elmondható róluk, hogy mumusaink a VB selejtezőkön.

A norvégoknak kiváló kapusaik vannak és jók a szélsőik. Kellemetlen skandináv stílust képviselik és bár az utolsó emlélkünk tétmérkőzésen a tavalyi svédországi VB-n aratott 26-23-as győzelmünk, nehéz párharc vár ránk. A 2012-es szerbiai EB-n csak a szlovén és az izlandi csapat "gyanús" 34-32-es mérkőzése miatt, rosszabb egymás elleni gólkülönbségük miatt nem jutottak be a középdöntőbe.

Nem azt mondom, hogy a legnehezebb, de az egyik legnehezebb ellenfél és a miénk az egyik legkiegyensúlyozottabb párharc (a másik az orosz-cseh).

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország norvégia vb selejetező 2013 spanyolország férfi kézilabda világbajnokság


2012.01.27. 19:05 Gozo67

Semmire sem jó döntetlen

Magyarország-Horvátország 24-24

Ezzel az eredménnyel fejezte be szereplését és nem jutott az EB elődöntőjébe válogatottunk és így a 8.helyen végzett. A mérkőzésnek már úgy futottak neki a csapatok, hogy a horvátok a második helyen kerültek tovább, míg mi győzelem esetén az 5.-6. helyért játszottunk volna, vereség esetén a 9.-10. helyen végeztünk volna. A mérkőzés a 14 gólt szerző Császár és a remekül védő Fazekas játékának köszönhetően sokáig vezetett csapatunk, majd a horvátok vették át a vezetést. A mérkőzés 58.percére értük utol déli szomszédainkat. Az utolsó perc döntetlen állásnál magyar támadással kezdődött, ám túl hamar lőttük el a labdát és egy horvát időkérés után több mint fél perce maradt a horvátoknak a győztes gól megszerzésére. Ők is elhibázták támadásukat 5 másodperccel a végső dudaszó előtt, így megindult csapatunk az ellenfél kapuja felé. Nagy valószínűség szerint még időn belül sikerült Such Timuzsinnak a horvát kapuba találnia, ám sajnos a gól érvénytelen volt, mivel időközben Mocsai Lajos kikérte idejét. Az időkérés után már felállt horvát védelem ellen már nem sikerült kapura lőnünk így maradt a döntetlen.

Fontosabb hogy lassan tisztul a kép az olimpiai selejtező ügyében. A péntek esti elődöntőkben: Dánia-Spanyolország 25-24 és Szerbia-Horvátország 26-22. Így Dánia-Szerbia összecsapás lesz az Európa bajnokság döntőjében.  A lehetséges olimpiai selejtező csoportbeosztások:

Dán EB győzelem esetén:
Spanyolország (házigazda)
Lengyelország
Szerbia
Algéria

Svédország (házigazda)
Magyarország
Macedónia
Brazilia

Horvátország (házigazda)
Izland
Japán
Chile

Szerb EB győzelem esetén:
Dánia (házigazda)
Magyarország
Macedónia
Algéria

Spanyolország (házigazda)
Izland
Szlovénia
Brazilia

Svédország (házigazda)
Horvátország
Japán
Chile

 

Vasárnap este kiderül, melyik csoportba kerülünk...

Szólj hozzá!

Címkék: horvátország 2012 croatia középdöntő ehf serbia magyar férfi kézilabda válogatott hungary handball national team férfi kézilabda európa bajnokság olimpiai selejetező olympic qualification


2012.01.25. 07:19 Gozo67

Kudarc...

Nagy várakozás előzte meg a keddi játéknap magyar-szlovén mérkőzését. A délutáni mérkőzések során eldőlt, hogy Spanyolország már középdöntős (Spanyolország-Izland 31-26) és Horvátország (Horvátország-Franciaország 29-22) is életben tartotta reményeit. Amennyiben legyőzzük a szlovénokat, a horvátok ellen egy ki-ki meccset játszhattunk volna. Sajnos a feltételes mód használata helyes, mivel pocsék játékkal 32-30 arányú vereséget szenvedtünk a nem túl acélos szlovén válogatottól. Nem volt a csapataban egy vezéregyéniség aki húzta volna magával a társait. Védekezésünk átjáróház volt és kapusaink a 60 perc során csak 4 (!!!) lövést tudtak hárítani. Támadásban is sok hiba csúszott játékunkba, így nem is lehetett más a végeredmény. Ezzel az eredménnyel elbúcsuztunk az elődöntős reményeintől, Horvátország jutott a következő körbe. Bár kudarcot vallottunk, de azért ne feledjük a csoportmeccseken nyújtott teljesítményünket sem. Megmuattuk, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni, ám azt is hogy bárkitől ki is tudunk kapni.

Most már ideje az olimpiai selejtezőre készülnie a fiúknak. Nekünk pedig kicsit matekozni, hogy milyen csoportba fogunk kerülni.

Tehát jelen állás szerint 6 európai csapatnak van selejtezős helye a svédországi VB-n elért helyezése alapján:

Dánia (VB 2.)

Spanyolország (VB 3.)

Svédország (VB 4.)

Horvátország (VB 5.)

Izland (VB 6.)

Magyarország (VB 7.)

Az első 3 csapat rendezi a selejtezők egy-egy csoportját és melléjük kerül a másik három csapat fordított sorrendben.

Ha ezen 6 csapat közül nyeri valamelyik az EB-t, akkor az a csapat egyenes ágon jut ki az olimpiára, így nem kell selejteznie. Ebben az esetben megváltozik a jelenlegi selejtező beosztás és Lengyelország a VB 8. helyével is selejtezős helyet kap. Mivel Svédországnak és Izlandnak és nekünk erre már nincs esélyünk így a másik 3 csapat EB győzelme, illetve a szerb, német vagy lengyel (2 utóbbi csapatnak még van esélye a másik ágról bejutni a 4 közé) EB győzelem esetén kialakuló magyar érdekeltségű csoportot írom le.

Dán győzelem esetén (még nincsenek az elődöntőben!), Dánia  kijut az olimpiára és nem rendez selejtezőt. Ekkor Spanyolország  rendezi az 1. selejtezőt, de mi is előbbre lépünk egy helyet, így nem a legerősebb rendezőhöz utazunk (jelen esetben Spanyolország), hanem a svédekhez.

Svédország, Magyarország, az EB-n a még nem selejtezős vagy már kijutott csapatok közül a második legjobb eredményt elért válogatott (Szerbia, Németország vagy Szlovénia), Brazilia

Spanyol győzelem esetén, Spanyolország  kijut az olimpiára és nem rendez selejtezőt. Ekkor Svédország  rendezi a 2. selejtezőt, de mi is előbbre lépünk egy helyet, így nem a legerősebb rendezőhöz utazunk (jelen esetben Dánia marad az), hanem a svédekhez.

Svédország, Magyarország, az EB-n a még nem selejtezős vagy már kijutott csapatok közül a második legjobb eredményt elért válogatott (Szerbia, Németország vagy Szlovénia), Brazilia

Horvát győzelem esetén, Horvátország  kijut az olimpiára. Ekkor a selejtezők rendezői változatlanok, de mi is előbbre lépünk egy helyet, így nem a legerősebb rendezőhöz utazunk (jelen esetben Dánia marad az), hanem a a spanyolokhoz.

Spanyolország, Magyarország, az EB-n a még nem selejtezős vagy már kijutott csapatok közül a második legjobb eredményt elért válogatott (Németország vagy Szlovénia), Brazilia

Szerb (már elődöntősök), lengyel vagy német győzelem esetén minden marad számunkra a régiben. Tehát Dániába utazunk és a csoportunk:

Dánia, Magyarország, az EB-n a még nem selejtezős vagy már kijutott csapatok közül a legjobb eredményt elért válogatott (Szerbia, Németország vagy Lengyelország), Algéria

Tehát még sok variáció lehetséges...

Szólj hozzá!

Címkék: horvátország szlovénia 2012 izland croatia középdöntő slovenia ehf iceland serbia magyar férfi kézilabda válogatott hungary handball national team férfi kézilabda európa bajnokság


2012.01.24. 13:53 Gozo67

Vereség, de még nincs minden veszve

A középdöntő első fordulójában a régi mumusával találkozott a magyar válogatott. Izland csapata a legutóbbi világbajnokságon is megvert minket, így most a visszavágás vágya is fűthette játékosainkat. Már az első támadásunknál látszódott, hogy ezen a mérkőzésen nem pörögnek úgy a srácok mint a csoportmérkőzések során. A játékosokon kiütközött a mentális fáradtság. A mérkőzés elején még vezetett a csapat, ám amikor kettős emberelőnybe kerültünk több ziccer is kimaradt. Ettől teljesen elbizonytalanodtunk amit az északiak kihasználtak. Ettől a pillanattól fogva csak futottunk az eredmény után és hiába kért időt a szövetségi kapitány, hiába próbált cserékkel frissíteni a csapaton, az izlandiak 7 gólos előnyre tettek szert. A továbbiakban is sikerrel őrizték vezetésüket így 21-27 arányú vereséget szenvedtünk.

 

A második fordulóban Szlovénia csapata vár ránk. Ők sem lesznek könnyű ellenfelek, bár játékstílusuk jobban fekszik számunkra, mint az izlandiaké. Válogatottjuk csupa gyors lábú játékosból áll és hozzánk hasonlóan náluk sem szerepelnek nagynevű sztárok. Ha csapatunk elődöntőbe akar jutni, akkor csak a győzelem elfogadható eredmény. A többi mérkőzés alakulásától függően, pedig szerdán a horvátokat le kell győznünk. Ha a franciáknak sikerül megverni Balicékat, akkor már egy pont is elég az utolsó fordulóban a továbbjutásunkhoz. Nem lesz egyszerű egyik mérkőzésünk sem... 

Szólj hozzá!

Címkék: horvátország szlovénia 2012 izland croatia középdöntő slovenia ehf iceland serbia magyar férfi kézilabda válogatott hungary handball national team férfi kézilabda európa bajnokság


2012.01.21. 09:55 Gozo67

Holnaptól jönnek a középdöntő küzdelmei

Holnaptól az állva maradt 12 csapat két középdöntő csoportban folytatja a 2012. évi szerbiai férfi kézilabda Európa Bajnokság küzdelmeit. A továbbjutó csapatok a csoportjukból szintén továbblépő válogatottak elleni eredményüket viszik magukkal és még 3 mérkőzés vár rájuk az águkon a másik csoportból érkező ellenfelek ellen.

A középdöntő csoportok állások:

I. csoport (Belgrád)

1. Németország     2  2  0  0  53-47  4 pont

2. Szerbia            2   2  0  0  46-40  4 pont

3. Lengyelország   2  1  0  1  45-48  2 pont

4. Macedónia        2  0  0  1  49-50  1 pont

5. Svédország       2  0  0  1  50-55  1 pont

6. Dánia               2  0  0  2  48-51  0 pont

II. csoport (Újvidék)

1. Horvátország       2  2  0  0  62-58  4 pont

2. Spanyolország     2  1  1  0  53-50  3 pont

3. MAGYARORSZÁG  2  1  1  0  50-47  3 pont

4. Szlovénia           2  2  0  0  63-63  2 pont

5. Izland                2  0  0  2  61-65  0 pont

6. Franciaország     2  0  0  2  49-55  0 pont

Az elődöntőbe a két csoport első két-két helyezettje jut, ahol az egyik csoport első helyezettje a másik csoport másodikjával küzd majd a döntőbe jutásért.

A magyar válogatott középdöntőbeli programja:

2012.01.22 16 óra 10 perc Izland-Magyarország

2012.01.24 20 óra 10 perc Magyarország-Szlovénia

2012.01.25 20 óra 10 perc Horvátország-Magyarország

A magyar mérkőzéseket az M1 élőben közvetíti, míg a többi találkozóból a SportTV szemezget.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2012 középdöntő ehf serbia magyar férfi kézilabda válogatott hungary handball national team férfi kézilabda európa bajnokság


2012.01.21. 09:31 Gozo67

Világraszóló siker

Ki gondolta volna, hogy veretlenül 3 pontot viszünk magunkkal a halál csoportból a középdöntőbe? Már az oroszok legyőzésével és a továbbjutással is elégedett lett volna a szurkolók nagy része. Ám a játékosok és a szakmai stáb máshogy gondolta!

Magyarország-Franciaország 26-23 (12-14)

Csak az tudja átérezni mekkora teljesítmény volt ez, aki látta a mérkőzést. Aki nem az megteheti most a Telesport honlapján:

 A mérkőzés elején elhúztak a franciák (akárcsak a spanyolok szerdán...), de helyén volt a fiúk szíve és hamar megfordították az állást. Aztán az első félidő utolsó részében néhány érthetetlen bírói ítélet és egy kettős emberhátrány hatására a galloknak sikerült a szünetre előnyt kicsikarniuk. Aztán jött a második játékrész és a csoda. Nem ismertünk lehetetlent és a nagy szívvel játszó CSAPAT megfordította az állást és 3 góllal verte az olimpiai bajnok, EB és VB aranyérmes francia válogatottat. Különösen az utolsó 10 percben volt óriási küzdelem, olyan védekezést mutattunk be ami teljesen szétzilálta ellenfelünket. A híres világsztárok, Karabatic, Abalo, Fernandez, Narcisse lövéshez sem jutott vagy ha igen akkor ott volt a 48%-al védő Fazekas, akit az orosz meccs után már sokan ki követeltek a csapatból.

Nándi igazi sportemberként adott választ a jogos kritikákra és világklasszis formában védte végig a meccset. Mellette az egész csapat remekül játszott és Mocsai mester is nagyszerűen meccselt. Az újvidéki sportcsarnokot megtöltő rengeteg magyar méltán ünnepelte hőseinket!

Szólj hozzá!

Címkék: szerbia championship férfi kézilabda european handball serbia serbia 2012 szerbia 2012 kézilabda férfi eb válogatott hungary france


2012.01.20. 17:37 Gozo67

Ismét egy pont...

A férfi kézilabda EB szerdai mérkőzésén a magyar válogatott 24-24 arányú döntetlent ért el a spanyol válogatott ellen. Hétfőn még sokan keseregtek, hogy pontot vesztett a csapat az oroszok ellen. Most viszont mindenki elégedett lehet, hiszen a világbajnok franciákat legyőző ibériai válogatottól sikerült egy pontot elvenni. A mérkőzés első 10 perce a spanyoloké volt, de utána mi irányítottuk a játékot és jobbak voltunk ellenfelünknél. Sajnos a két német játékvezető nagy támogatást adott a spanyoloknak akiknek így sikerült az egyenlítés majd át is vették a vezetést. Ez nem törte meg a fiúkat és a mérkőzés nagy izgalmak közepette ért véget. Császár sikeresen értékesített időn túli büntetője után döntetlen állással ért véget a rangadó.

Csoportunkban még bármi lehetséges, de ha az oroszok nem szereznek pontot pénteken a spanyolok ellen akkor már biztos a középdöntőbe jutásunk. Persze a legjobb az lenne ha sikerülne legyőzni a méltán a világ legjobb válogatottjának tartott francia csapatot.

2 komment

Címkék: kézilabda 2012 európa bajnokság handball serbia hungary spain