Utolsó kommentek

Gozo blogja

Hát ez lenne az első blogom.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.08.19. 19:45 Gozo67

Gödöllő, Vácrátót és Vác

Tegnap ismét felkerekedtünk és egész Gödöllőig meg sem álltunk. Éva egyik kedvenc érdeklődési köre Sissy királyné. Így már régóta rágta a fülem, hogy tegyünk egy kirándulást a gödöllői Királyi Kastélyba. 2003-ban már jártunk itt, de akkor a kastély nagy része felújítás miatt zárva volt, így csak kevés termét láthattuk, a park pedig zárva volt.

A gödöllői Grassalkovich vagy más néven Királyi Kastélyt az 1735-ben kezdték építeni Grassalkovich I. Antal számára. A Grassalkovich család férfi ágának kihalása után több tulajdonosa is volt a kastélynak, míg 1867-ben az állam vásárlás útján szerezte meg a tulajdonjogát. Ezután a mindenkori magyar uralkodó pihenőhelye lett. Az első koronás fő I. Ferenc József volt, aki itt töltött el hosszabb-rövidebb időt. Felesége Erzsébet nagyon kedvelte a magyarokat és különösen kedvelt helye volt a gödöllői kastély.

Éva értő kalauzolásával megtekinthettük a kastélynak a látogatók előtt nyitva álló termeit, amelyekben a korabeli tárgyak teremtik meg a megfelelő hangulatot. Az időzítésünk egy kicsit pontatlan volt, mivel a Gizella-szárny felújítás utáni megnyitása az elkövetkező hetekben várható. Mind megannyi értékes épületnek, a kastélynak is mostoha sorsa volt a szovjet megszállás és a kommunista korszak alatt, így most sikerül csak nagy anyagi áldozatok árán a kastélyt régi fényébe visszaállítani. Sajnos a lóistálló épülete még mindig elég elhanyagolt állapotban van, de reméljük, hogy hamarosan annak felújítására is sor kerül. Az épület megtekintése után egy kellemes sétát tettünk a kastély gyönyörű és szépen gondozott parkjában.

Gödöllőről az utunk a közeli vácrátóti arborétumba vezetett. Ez a látogatás is régi vágya volt Évának, mivel gyermekkorában szüleivel már járt itt és nagyon kellemes emlékei voltak az arborétumról. Sajnos némi csalódás érte, mivel a remek természeti adottságokkal rendelkező park nincs a hírnevének megfelelő állapotban, így nem az emlékeiben élő virágokkal teli, gondozott botanikus kertet láthatta viszont. Azért így is élvezetes volt a séta és így is láthattunk pár szép dolgot.

Úgy gondolom, hogy több törődés érdemelne ez a híres arborétum annál amit most kap.

Ha már elautóztunk idáig, meglátogattuk Vác városát is, melynek legfőbb nevezetessége az impozáns méretű váci Székesegyház.

Ezután rövid sétát tettünk Vác szép főterén, ahol egy fagylaltkehely elfogyasztása mellett pihentünk meg. A Duna partján jutottunk vissza a parkolóba autónkhoz, hogy elinduljunk haza Győrbe. Előtte még megpróbáltuk megkeresni az Interneten felfedezett váci Haditechnikai Parkot, amit meg is találtunk, de sajnos csak egy nagy lakatot láthattunk a kerítés kapun a járművek helyett.

Ennek ellenére elmondható, hogy ellemes napot töltöttünk el Pest megyében.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás kastély arborétum gödöllő vác sissy vácrátót váci haditechnikai park váci székesegyház grassalkovich kastély királyi kastély


A bejegyzés trackback címe:

https://gozo.blog.hu/api/trackback/id/tr862233763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása