Utolsó kommentek

Gozo blogja

Hát ez lenne az első blogom.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2009.08.09. 14:21 Gozo67

Kirándulás a Dél-Alföldre

Az elmúlt napokban pár napos látogatást tettünk Szegeden és környékén. Először jártam ezen a tájon, de még biztosan el fogok oda látogatni, mert nagyon tetszett.

Még mielőtt Szegedre értünk volna útbaejtettük Petőfi szülőházát Kiskőrösön és a Pintér művek haditechnikai gyüjteményét Kecelen. Itt több mint 1400 kivénhedt hadi technikai eszköz tekinthető meg. egy részük elég ramaty állapotban van,de sok szép darab is található közöttük. Érdekes még itt a makett kiállítás, ahol rengeteg repülőgép, hajó és harcijármű modellje van kiállítva.

Maga Szeged egy nagyon szép és élhető város. Az 1879-es árvíz szerencsétlenséget hozott a városra, de a helyreállítások során egy élhető és emberléptékű város jött létre. Széles sugárutak és gyönyörű házak, paloták jellemzik a belvárost. A főtér zöld parkkal és szökőkúttal a város éke, mintahogy a sétáló utcák is. A Klauzál téren található Virág cukrászda ízletes fagylalttal és süteményekel várja a betérőket. A Dóm tér, ahol a híres szabadtéri játékokat rendezik nyaranta remek akkusztikájú és nagyon szép. itt áll a gyönyörű Fogadalmi templom is. A szegedi emberek nagyon barátságosak és valahogy nyugodtabbnak tűnnek, mint az ország másrészein élők. Ha Szeged akkor Pick szalámi. a gyár mellett található a Pick múzeum, ahol a gyár történetéről láthatunk kiállítást.

Ha valaki ellátogat Szegedre, akkor nem hagyhatja ki az ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkot. Itt érdemes mindenkinek a többi látnivaló mellett megtekintenie a Feszty körképet a Rotundában. Szavakkal szinte leírhatatlan a látvány ami elénk tárul. Szó szerint lenyűgözi a látogatót Feszty Árpád alkotása. A magyarok bejövetele egy 15 méter magas és 120 méter hosszúságú vászonra festett kép, amely egy 32 méteres átmérőjű köralakú szerkezetre van kifeszítve. A szemlélő a kör középpontjából körbenézve képes a festményt körbejárni tekintetével. az élmény fokozására a festmény és a szemlélő közé valóságos tárgyakat helyeztek, amelyek a festményhez illeszkedve fokozzák a hatást. Feszty Árpád e művével hallhatatlanná vált. Ez az az alkotás amit mindenkinek legalább egyszer az életben meg kell néznie. A leírás nem képes visszaadni azt az érzést, amely hatalmába kerített megtekintésekor.

Hazafelé úton még egy kis kitérőt tettünk Bugacra, ahol megtekintettük a híres bugaci ménest és résztvettünk egy lovas bemutatón. Jó szórakozást nyújtott a csikósok látványos műsora és a programvégén a Karikás csárdában elköltött ebéd is nagyon ízletes volt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szeged bugac ópusztaszer feszty körkép pintér művek haditechnikai park karikás csárda


A bejegyzés trackback címe:

https://gozo.blog.hu/api/trackback/id/tr791298199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása