Utolsó kommentek

Gozo blogja

Hát ez lenne az első blogom.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2009.04.13. 20:53 Gozo67

Kirándulás Majkpusztára és Várgesztesre

Ma kirándulni mentünk Majkpusztára és Várgesztesre. Útközben, Császáron egy remek turisztikai célpontot fedeztünk fel a falu végén. Egy igazi vadnyugati kisváros épül itt. A nagyon kedves tulajdonos, bár még nem készült el teljesen a western farm, megmutatta az épületeket. Lesz itt többek között kocsma (bocsánat Saloon) és múzeum a vadnyugat eredeti emléktárgyaival. 2009.05.09.-én fognak nyitni egy nagyszabású, egésznapos rendezvénnyel. A Henryx western farm honlapja: www.t-motor-sidecar.com

Majkpusztán gyönyörű környezetben található a kamalduli remeteség. A kamalduli szerzetesek hallgatási fogadalmat tettek és így élték életüket a remeteség kicsi házikóiban. A rendet Romuald itáliai herceg alapította 1012-ben Itáliában. A legenda szerint az alapító 120 évet élt. A rend az 1700-as évek első felében került Magyarországra. Maga a remeteség egy templomból, melynek mára sajnos csak a tornya maradt fenn, a szerzetesek kis házaiból és egy kolostorból állt. A kolostorban éltek a hallgatási fogadalmat tett szerzeteseket kiszolgáló papok, akik közül többen is a három éves próbaidejüket töltötték a hallgatási fogadalmuk letétele elött. A remeteség területét, amely a kolostor területén kívül termőföldeket, erdőséget, parkot és halas tavakat foglalt magába, az Esterházy család adományozta a szerzetes rendnek. A templomot és a kolostort, valamint a kis lakóházakból 5-öt szintén az Esterházy család anyagi segítségéből építették fel. A többi lak szintén  nemesi családok segítségéből épült. A templom három Szent György vonal találkozásánál épült. A rend működését II. József 1782-ben betiltotta, így az visszaszállt az Esterházy családra. Sajnos sok értékes berendezés tárgyat és ereklyét elárvereztek és más helyekre kerültek. Az Esterházy család először posztógyár számára adta ki az épületet. A kolostorban üzemelt a gyár, míg a régen a remeték által lakott házakba a posztókészítő mesterek költöztek családjukkal. Később vadászkastély lett kialakítva az épületből. A rendszerváltás előtt még rövid ideig mezőgazdasági középiskola is működött az épület falai között. Sajnos az idő vasfoga nyomott hagyott a remeteségen.

Várgesztes a Vérteseben található vár. Viszonylag épségben megmaradt, de a gyönyörű kilátáson kívül nem gyújt különösebb érdekességeket.

Szólj hozzá!

Címkék: császár várgesztes majkpuszta henryx western farm


A bejegyzés trackback címe:

https://gozo.blog.hu/api/trackback/id/tr361063090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása